V posledních letech se chia semínko zabydlelo v regálech českých obchodů a stalo se běžnou součástí jídelníčku mnoha lidí. Ne všichni vědí, že se jedná o semena rostliny šalvěje hispánské pocházející ze Střední a Jižní Ameriky. Původní obyvatelé těchto krajů semínka chia pravidelně konzumovali a znalosti o jejich příznivých účincích si předávali po generace. Jejich nutriční kvality oceníme i v dnešní uspěchané době. Mouka ze semínek šalvěje hispánské tvoří součást Bezlepkového chleba ENERGY s chia moukou, který patří mezi naše nejprodávanější produkty. Není divu, ENERGY se po upečení svou texturou i chutí nejvíce blíží běžné Šumavě, po které se lidem dodržujícím bezlepkovou dietu tolik stýská!
SYPKÁ SMĚS PRO PŘÍPRAVU CHLEBA S CHIA MOUKOU – BEZ LEPKU
Balení obsahuje
500 g směsi na bezlepkový chléb ENERGY s moukou z chia semínek.
K tomu přidáme 380 ml vlažné vody, 5 g sušeného nebo 21 g čerstvého droždí.
Návod k přípravě v domácí pekárně
Před otevřením sáček protřepeme, aby se jeho obsah dobře promísil. Do mísící nádoby nalijeme vlažnou vodu. Přisypeme obsah balení. Uprostřed směsi vytvoříme důlek, do kterého přidáme sušené nebo čerstvé droždí. Pečeme na krátký program cca 2 hodiny (např. 2 hodiny a 10 minut). (Není nutno péct na bezlepkový program, který je obvykle tříhodinový. To je zbytečně dlouho, chléb by byl vysušený.)
Návod k přípravě v klasické troubě
V míse důkladně smícháme „suché“ ingredience – směs a droždí.
Přilijeme vlažnou vodu a vařečkou hněteme do hladka (cca 5 minut).
Těsto přesuneme do nádoby, ve které budeme péct, a necháme kynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.
Pečeme cca 1 hodinu nejlépe takto:
Troubu předehřejeme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň vhodíme na dno trouby kostky ledu – jeden plný hrnek (v troubě se vytvoří pára). Při teplotě 250 °C pečeme 15 minut.
Pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.
Přibližně 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.
Nedokážete celý bochník chleba zkonzumovat začerstva? Naše směsi byly vyvinuty tak, abyste si pečivo z nich mohli zamrazit. Pečivo si zachová své kvality i po rozmražení.
Výrobek je vhodný pro: ✓celiaky ✓alergiky na lepek ✓alergiky na sóju ✓osoby s NCGS ✓ovovegetariány ✓laktovegetariány ✓laktoovovegetariány ✓vegany ✓stravující se dle zásad Kašrutu (PARVE)
Složení: kukuřičný škrob, bramborový škrob, tapiokový modifikovaný škrob, chia mouka – mleté výlisky ze semen chia – šalvěje hispánské (Salvia Hispanica) (6 %), dextróza, jedlá sůl, slunečnicový lecitin (emulgátor), guarová guma (zahušťovadlo), kmín drcený, kyselina askorbová (látka zlepšující mouku), kyselina citronová (regulátor kyselosti)
Může obsahovat stopy sezamu
Bez lepku, mléka, vajec, sójové mouky, sójového lecitinu, lupinové mouky, deproteinovaného pšeničného škrobu, barviv, aromat, konzervačních látek
Obsah chia mouky: 6 %
Skladujte v suchu, chraňte před teplem.
Výrobce: ADVENI MEDICAL, spol. s r.o., Mělčany 64, 666 64 Mělčany, IČO 28358996