Kváskový chléb je v posledních letech skutečným pekařským hitem. Malé i větší pekárny se předhánějí v nabídce kvasového pečiva a nezřídka se do experimentů s kváskem pouští i nadšení amatéři v domácích podmínkách. Pečení kvasového chleba je totiž jedno velké dobrodružství. A o to jsme vás rozhodně nemohli ochudit. Vyvinuli jsme proto směs na bezlepkový kváskový chléb GENTLEMAN. A protože když už něco děláme, děláme to pořádně, jen tak mimochodem jsme s ní zvítězili v soutěži o inovativní výrobek roku 2018 vyhlašované Potravinářskou komorou ČR.
A proč že byste měli dát šanci kvasovému pečivu? Protože KVÁSEK:
přispívá k výrazné chuti a vůni pečiva, které se výrazně liší od běžného pečiva na bázi kvasnic (droždí). Mírně kyselkavou chuť způsobují produkty kváskových mikroorganizmů – organické kyseliny mléčná a octová.
napomáhá pěkné textuře pečiva. Zadržuje v něm plyn.
zajišťuje delší trvanlivost pečiva. Kvásek produkuje antimikrobiální látky, které pečivo ochraňují před nežádoucími mikroorganismy. (Pečivo tvrdne a plesniví výrazně později.)
zvyšuje nutriční hodnotu pečiva. Díky němu jsou některé minerální látky a vitaminy pro lidský organismus dostupnější – „tělo“ je lépe využije. Kvásek též zlepšuje stravitelnost sacharidů.
umožňuje kynutí chleba bez použití droždí, které někteří lidé nesnáší.
Vstupní suroviny
Ingredience bezlepkový chléb GENTLEMAN kváskový
Příprava
Bezlepkový chléb GENTLEMAN se od ostatních liší i způsobem přípravy. Kváskový chléb není nic pro nedočkavce, ale uklidňující pomalé bublání založeného kvásku i typická vůně linoucí se kuchyní za to jistě stojí! Pokud milujete ten pocit, kdy z trouby vytáhnete poctivý pecen chleba, pak vítejte v klubu gentlemanů. Přece každý gentleman ví, že nic v životě se nesmí uspěchat. Přesto s touto naší směsí můžete už za celkem 12 hodin prostírat na stůl bezlepkový kváskový chléb se všemi jeho benefity.
Tři důležité body přípravy jsou:
Kultivace kvásku
s naší směsí již za 10 hodin získáte vitální, energií nabitý kvásek, který poznáte snadno podle nakyslé chuti, vůně a bublinek
Kynutí
kvásek smícháme se směsí na chléb a necháme 1 hodinu kynout, kyneme přímo v nádobě, ve které budeme péct
Pečení
pečeme 1 hodinu v troubě
Náš tip pro pečení:
Troubu vytopíme na 250 stupňů, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň na dno vhodíme několik kostek ledu
Na 250 stupňů pečeme 15 minut, pak stáhneme na 180 stupňů a dopékáme ještě 45 minut.
10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.
Bezlepkový chléb GENTLEMAN kváskový není nic pro nedočkavce
Balení obsahuje
dva sáčky – směs pro přípravu kvasu (220 g) a směs pro přípravu chleba (280 g).
SYPKÁ SMĚS PRO PŘÍPRAVU KVASU – BEZ LEPKU, 220 g
Před otevřením sáček protřepeme, aby se jeho obsah dobře promísil a nasypeme jej do misky. Přilijeme 250 ml teplé vody a promícháme. Misku důkladně přikryjeme potravinovou fólií, do které uděláme (např. párátkem) cca tři malé otvory a na teplém místě necháme kvasit. Pokud kvásek kultivujeme při teplotě mezi 32–35 °C, může dosáhnout vitality už po 10 hodinách. Při nižší teplotě se tato doba prodlužuje a je třeba kvásek hlídat. Vitální, energií nabitý kvásek poznáte snadno podle nakyslé chuti, vůně a bublinek.
SYPKÁ SMĚS PRO PŘÍPRAVU CHLEBA – BEZ LEPKU, 280 g
NÁVOD K PŘÍPRAVĚ V DOMÁCÍ PEKÁRNĚ NEBO KLASICKÉ TROUBĚ:
Před otevřením sáček protřepeme, aby se jeho obsah dobře promísil. Pro přípravu v pekárně nalijeme do mísící nádoby 220 ml teplé vody, přidáme připravený kvásek a přisypeme obsah balení. Pekárnu nastavíme na program „Těsto“ a směs necháme 3–5 minut míchat. Pro přípravu v troubě nalijeme 220 ml teplé vody do formy, ve které se bude chleba péct (např. skleněný pekáček), přidáme připravený kvásek a přisypeme obsah balení. Směs důkladně promícháme.
Poté směs v mísící nádobě nebo pečicí formě necháme při teplotě 32–35 °C kynout (v pekárně nebo na teplém místě) cca 1 hodinu. Po vykynutí pečeme cca 1 hodinu v pekárně na krátký program nebo v klasické troubě při 200 °C. (Náš tip pro pečení ve 3 bodech a), b), c) viz výše.)
TIP: Pro větší objem můžeme přidat 1 g suchého droždí. (Není to však nutné, chléb nakyne i tak.)
Výrobek je vhodný pro
✓celiaky ✓alergiky na lepek ✓alergiky na sóju ✓osoby s NCGS ✓ovovegetariány ✓laktovegetariány ✓laktoovovegetariány ✓vegany ✓stravující se dle zásad Kašrutu (PARVE)
Složení
Složení SMĚS PRO PŘÍPRAVU KVASU
čiroková mouka, pohanková mouka, dextróza, kukuřičná mouka, hrachová mouka, květový med sušený
SMĚS PRO PŘÍPRAVU CHLEBA
mouka z bílé rýže, mouka z hnědé rýže, tapiokový škrob, rozpustná vláknina inulin, kurakkanová mouka, jáhlová mouka, hrachový protein, jedlá sůl, guma guar (zahušťovadlo)
Může obsahovat stopy sezamu.
Bez lepku, mléka, vajec, sóji, lupinové mouky, deproteinovaného pšeničného škrobu, barviv, aromat a konzervačních látek.
Skladujte v suchu, chraňte před teplem.
Výrobce: ADVENI MEDICAL, spol. s r.o., Mělčany 64, 666 64 Mělčany, IČO 28358996